Background

Taşımacılıkta En Büyük Yardımcı: Palet Nedir, Palet Tipleri Nelerdir?

Palet; depodan kamyona, nehirden trene, limandan gemiye taşıma zincirinin hemen her halkasında kullanılması nedeniyle lojistik sektöründe önem taşır. Sen de palet nedir merak ediyor musun? O halde açıklayalım.

Lojistik sektöründe taşımacılıkta palet sıklıkla kullanılır. Paletler sayesinde malzemeler doğru zamanda doğru miktarla ve doğru maliyetle hazır olabilir. Malzeme akışı stratejisinin önemi düşünüldüğünde paletlerin kullanımındaki artışı anlamak mümkün.

Palet nedir?

Lojistik ve nakliye alanında en çok tercih edilen ürünlerden biri olan palet, ürünlerin altına konularak taşıma ve yer değiştirmelerini kolaylaştıran taşıma aracı. Palet; ahşap, demir, plastik veya kartonlu olarak üretilir.

Parçaların ve ham maddelerin yığınlanarak veya toplanarak birim yük şekline getirilmesi taşımanın verimli olmasını sağlar. Paletler de bu noktada devreye girer. Birçok kutuyu ve balyayı aynı anda taşımak için dizayn edilen paletler, doğrudan taşıma yapmayıp taşıma aracı olarak kullanılır.

Paletler hızlı ve pratik taşıma sağlamasının yanı sıra zamandan tasarruf sağlar, insan gücünü en aza indirir ve kaza riskini ortadan kaldırır. Paletler sayesinde ambalajlama işlemlerinin minimum oranlara indirgenmesi de mümkün.

Palet çeşitleri ve ölçüleri

Palet çeşitleri ve ölçüleri taşımacılık sektöründe kritik önem taşır. Paletler 10 – 15 cm yükseklikten oluşur ve ızgaraların arasında forkliftin çatallarının girebileceği ve paletin taşınabilir olmasını sağlayan 10 cm boşluk bulunur. Paletler yalnızca forklift ile değil, transpalet ile de taşınabilir. Yüklü paletler, 5-8 metre yüksekliğe kadar üst üste konulabilir.

Paletler hem tek yüzlü hem de iki yüzlü olabilir. Tek yüzlü olan paletler tek sıra hâlinde taşınacak ve depolanacak yükler için kullanılırken iki yüzlü paletler, yüklerin dizi hâlinde depolanmasına olanak tanır. Paletler ahşap, sunta, ondüle fiber, plastik ve metal gibi çeşitli malzemelerden üretilir.

Plastik paletler, piyasada ahşap ve sunta paletlere göre daha yüksek fiyat etiketi taşır; fakat ürünlerde hasar oluşturma olasılığının olmaması ve uzun ömürlü olması sayesinde hemen her sektörde kullanılır. Plastik paletler daha çok otomasyon sektöründe tercih edilir. Sunta paletler, delici veya zarar verebilecek bir bağlantı yerine sahip olmaması ve depolamada hacim olarak büyük bir yer kazancı sunması nedeniyle tercih edilir. Ahşap paletler doğa dostu bir özelliğe sahip olması, uzun ömürlü olması, ekonomik olması ve ebat olarak belirli standartlarda olması sayesinde depolama ve taşıma alanlarında çok sık tercih edilir.

Paletlerin standardizasyonu ülkelere göre farklılık gösterir. Avrupa’da paletler 800 mm x 1200 mm olarak üretilirken Amerika’da 1219 mm x 1016 mm şeklinde üretilir. Dünya genelinde yaygın olarak 80 x 120 euro palet ölçüleri tercih edilir.

Paletlerin üzerindeki harflerin anlamları

EPAL: Avrupa Paletçiler Derneği’nin belirlediği  standartlara uygun paletleri ifade eder.

ISPM15: Zararlı böcek oluşumlarına karşı alınmış önlemleri belirtir.

EURO: Paletin uzun süre kullanılabilecek kalitede, dayanıklı ve onarılabilir yapıda olduğunu ifade eder.