Background

Parsiyel Taşımacılık Nedir?

Parsiyel taşımacılık taşıma maliyetini önemli ölçüde düşüren bir yöntem. Bu nedenle nakliye sektörünün önemli bir sacayağı olarak ifade edebiliriz. Bu yazımızda kavramsal olarak parsiyel taşımacılık nedir sorusunun yanıtını ve parsiyel taşımacılık hakkında öğrenmek isteyebileceğin diğer detayları bulabilirsin.

Lojistik önemli bir gider kalemi. Bu nedenle parsiyel taşımacılık yapan firmalar, yöntemi avantajlı bir taşıma modu olarak değerlendirir. Peki, parsiyel ne demek? Parsiyel kelimesi bütün olmayan, parça anlamına gelir. Dolayısıyla parsiyel taşımacılığı aynı rotada bulunan birden fazla müşterinin yükünü taşımaya olanak tanıyan bir taşımacılık türü olarak tanımlayabiliriz.

Parsiyel taşımacılık türleri

Parsiyel yük taşımacılığı ile taşınan yükler, birbirinden farklı sahiplere ve alıcılara hitap eder. Hemen hemen her ihracat ürününün taşımasının yapılabildiği bu taşımacılık türünde karayolu, havayolu ve denizyolu parsiyel taşımacılık kullanılır. Parsiyel taşımacılığın hangi türde yapılacağını ülkenin coğrafi konumu belirler. Örneğin, Bulgaristan’da karayolu parsiyel taşımacılığı daha çok tercih edilir.

  • Deniz yolu parsiyel taşımacılık: Parsiyel taşımacılıkta dünya çapında en sık tercih edilen deniz yolu taşımacılığı olup genellikle uluslararası yük taşımacılığında kullanılır. Farklı kişi ve kurumlara ait yükler için kullanılan bu yöntemle parça yük gemi ya da konteynerler aracılığıyla taşınır. Bu yöntemde navlun, yük sahipleri arasında parsiyel sisteme göre ödenir ve ödenen navlun, yük sahipleri için maliyet avantajı sağlar. Türkiye’de gemiler limanlardan gümrüklü olarak parsiyel yük alarak yolcuğuna başlar.
  • Kara yolu parsiyel taşımacılık: Uluslararası yük taşımalarında kullanılan bu yöntemde genellikle TIR’lar kullanılır ve güzergâh planlaması doğrultusunda kapıdan veya depodan dağıtım yapılır.
  • Hava yolu parsiyel taşımacılık: Kargo uçakları kullanılarak yapılan havayolu parsiyel taşımacılıkta kargo uçağını dolduracak kadar yükü olmayan kişiler ve kurumların yükleri taşınır. Bu yöntemde yurt dışına taşınacak yüklerin gümrüklü olması gerekir.
  • Demir yolu parsiyel taşımacılık: Maliyetten tasarruf sağlayan parsiyel taşımacılık türleri arasında demiryolu da bulunur; fakat tren vagonunun bir kısmının kiralanmasıyla gerçekleşen bu yöntem yaygın değil.

Parsiyel yük nasıl hesaplanır?

Parsiyel taşımacılığın temel amacı tüm yükleri aynı araca yükleyerek ekonomik taşıma yapabilmek. Bu nedenle parsiyel taşımacılık nasıl hesaplanır bilmek gerekir. Birikim Lojistik'in güvenlik için optimize edilmiş sistemi sayesinde parsiyel taşımacılıkta kaliteli hizmeti en iyi fiyatla alırsın.

Parsiyel hesaplama, parça yükün ne kadar ücret karşılığı taşınacağını gösterir. Hesaplama şekli taşıma moduna göre değişir. Örneğin, karayolu taşımacılığına dâhil olan parsiyel taşımacılıkta lademetre, metreküp ve ağırlık hesap ölçütleri kullanılır.

Parsiyel yükün m3 cinsinden hesaplanmasında yükün eni, boyu, yüksekliği ve adedi göz önünde bulundurulur. Bu doğrultuda karayolunda 1 m3 tonajı 333 kg, deniz yolunda 1 m3 tonaj 1.000 kg, havayolunda ise 1 m3 tonaj 167 kg olarak değerlendirilir.

Yurt içi parsiyel taşımacılık rezervasyon, planlama, depolama ve sevkiyat aşamalarından oluşur. Yurt dışı söz konusu olduğunda parsiyel taşımacılık Almanya ile birlikte anılıyor. Türkiye’nin en çok ihracat yaptığı ülkelerin başında gelen Almanya’yı; İtalya, Irak,  İngiltere, Fransa, Bulgaristan, Gürcistan ve Romanya takip ediyor. İthalatta ise Rusya ve Çin öne çıkıyor. Ülkeler arasındaki parsiyel taşımacılıkta taşımayı yaptıran kişi ya da firmaların konumu ve talepleri hizmet şekillerini belirler. Parsiyel taşımacılığında ticari bir mal taşınacaksa fatura ve irsaliyeli faturalar kullanılması gerekir. Aksi halde resmi işlemlerde aksaklık söz konusu olabilir.

Birikim Lojistik‘in güvenlik için optimize edilmiş sistemiyle parsiyel taşımacılıkta kaliteli hizmeti en iyi fiyatla alırsın. Parsiyel taşımacılık ile parça eşyalarının istediğin adrese sorunsuz taşınması için hemen fiyat almak için tıkla.

parsiyel-yuk-nasil-hesaplanirwebp-0rirx.webp